Αποτελεσματική Θεραπεία

Η νέα μη επεμβατική μέθοδος Cool RF με υπερήχους καταπολεμά τον πόνο της μέσης και βελτιώνει σε μικρό χρονικό διάστημα την κινητικότητα.

Η οσφυαλγία, δηλαδή ο πόνος της μέσης που συχνά αντανακλά στους γλουτούς ή συνοδεύεται από ισχιαλγία, αποτελεί πολύ συχνό πρόβλημα υγείας του γενικού πληθυσμού. Σύμφωνα με μελέτες, το 65- 80% του πληθυσμού θα παρουσιάσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο οσφυαλγίας στη ζωή του. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στη συντηρητική αγωγή. Εφόσον ο πόνος οφείλεται στην εκφύλιση των σπονδυλικών αρθρώσεων, αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης είναι η διαδερμική νευρόλυση με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων. Πολλές σύγχρονες μελέτες υποστηρίζουν τη μείωση ή εξαφάνιση της οσφυαλγίας μετά από θερμική νευρόλυση με ραδιοσυχνότητες (Radofrequency Ablation – RFA) των μικρών αισθητικών νεύρων που βρίσκονται κοντά στις σπονδυλικές αρθρώσεις. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με στόχο την καταστροφή νευρικών κυττάρων μέσω της εφαρμογής ηλεκτρικού πεδίου πάνω σε κάποιον ιστό με επακόλουθο την ανακούφιση του πόνου του ασθενούς.

ΜΕΘΟΔΟΣ COOL RF

Η διαδερμική νευρόλυση με χρήση ραδιοσυχνοτήτων έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, αφού έτσι εντοπίζονται και εξαλείφονται εστίες χρόνιου πόνου, όπως στην περίπτωση της οσφυαλγίας. Μια νεότερη, ειδική τεχνική νευρόλυσης με ραδιοσυχνότητες που έχει χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας είναι το λεγόμενο «Cool-RF», όπου το ηλεκτρόδιο που δημιουργεί το συνεχές ηλεκτρικό πεδίο διατηρεί χαμηλή θερμοκρασία. Αυτή η αναγνωρισμένη μέθοδος εξασφαλίζει μεγαλύτερη περιοχή εφαρμογής της θεραπείας, γεγονός που αυξάνει την ακρίβεια και μειώνει τον κίνδυνο βλάβης των παρακείμενων ιστών. Στην Cool- RF, ενώ θερμαίνεται ο νευρικός ιστός, νερό κυκλοφορεί μέσω της συσκευής, δημιουργώντας μια περιοχή θεραπείας μεγαλύτερη από την παραδοσιακή θεραπεία νευρόλυσης με ραδιοσυχνότητες. Παράλληλα, η ενέργεια που παρέχουν οι ραδιοσυχνότητες στοχεύει στα νεύρα που προκαλούν πόνο, προστατεύοντας την υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας και την καταστροφή των γειτονικών ιστών.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤHΜΑΤΑ

Η παραπάνω θεραπευτική μέθοδος προσφέρει γρήγορη εφαρμογή, είναι μη επεμβατική και δεν απαιτεί γενική αναισθησία. Ο χρόνος αποκατάστασης είναι μικρός, υπάρχει σαφής μείωση ή και υποχώρηση του πόνου, βελτίωση της κινητικότητας και μικρότερη ανάγκη χρήσης αναλγητικών φαρμάκων. Πολλοί ασθενείς παρατηρούν βελτίωση της συμπτωματολογίας μόλις μέσα σε μία εβδομάδα από την εφαρμογή της μεθόδου.

 

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την δρα Τριανταφυλλιά Δήμου, αλγολόγο.

Πηγή: Harper’s Bazaar, Ιανουάριος 2020