Τι νεότερο υπάρχει για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου (κεφαλαλγία). Πρόκειται για μία μέθοδο που τον αντιμετωπίζει με μία ένεση.

Ημικρανία και κεφαλαλγία

Η ημικρανία, με βάση πρόσφατα δεδομένα, επηρεάζει έναν στους δέκα ανθρώπους διεθνώς και συγκαταλέγεται, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, στις 20 κυριότερες αιτίες αναπηρίας παγκοσμίως, καθώς επιφέρει σημαντική οικονομική, κοινωνική και προσωπική επιβάρυνση για τον ασθενή.

Οι περισσότερες από τις θεραπείες που εφαρμόζονται για την ημικρανία επικεντρώνονται στη διαχείριση της επεισοδιακής ημικρανίας υψηλής συχνότητας. Παρά τη σημαντική επιβάρυνση των ασθενών με χρόνια ημικρανία, δεν υπάρχουν αρκετές κλινικές δοκιμές σχετικά με τη φαρμακευτική πρόληψη και θεραπεία της, ενώ οι καθιερωμένες θεραπείες συχνά αποδεικνύονται αναποτελεσματικές ή με σημαντικές παρενέργειες.

Αντιμετώπιση του πονοκέφαλου με μία ένεση

Ο αποκλεισμός του σφηνοϋπερώιου γαγγλίου αποτελεί νεότερη, πολλά υποσχόμενη μέθοδο στην αντιμετώπιση διαφόρων μορφών κεφαλαλγίας (ημικρανία, αθροιστική κεφαλαλγία, νευραλγία τριδύμου). Το σφηνοϋπερώιο γάγγλιο βρίσκεται μέσα στο κρανίο, στο πίσω μέρος της μύτης. Από αυτό ξεκινά μεγάλος αριθμός νευρικών ινών: Οι ίνες αυτές φτάνουν στους δακρυϊκούς αδένες, τη ρινική κοιλότητα, τους παραρρίνιους κόλπους, αλλά και μέσα στο στόμα σου, στην υπερώα και το ανώτερο τμήμα του φάρυγγα. Κι αφού οι νευρικές ίνες από το σημείο αυτό μπορούν να μεταφέρουν παντού τα ερεθίσματα, ο αποκλεισμός του γαγγλίου αυτού μπορεί μέσα από συγκεκριμένους μηχανισμούς να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον πονοκέφαλο. Μπορεί όμως να αντιμετωπίσει και συμπτώματα όπως η δακρύρροια, η ρινική συμφόρηση και ο ερεθισμός των ματιών που συχνά συνοδεύουν διάφορα είδη κεφαλαλγίας.

Η νέα τεχνική

Πολλές τεχνικές έχουν κατά καιρούς εφαρμοστεί για τον αποκλεισμό του σφηνοϋπερώιου γαγγλίου. Μια από τις πιο σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές επιτυγχάνεται με τη χρήση της συσκευής Tx 360®. Η συσκευή αυτή έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ειδικών καθώς αποδεικνύεται εύχρηστη, ασφαλής, ενώ η αποτελεσματικότητα της στην ανακούφιση διαφόρων μορφών κεφαλαλγίας υποστηρίζεται από πληθώρα μελετών.

Τι είναι η συσκευή αυτή και πώς χρησιμοποιείται

Πρόκειται για καθετήρα μέσω του οποίου η κατάλληλη φαρμακευτική ουσία (που θα καταστείλει τη μετάδοση νευρικών σημάτων μέσω του γαγγλίου) προωθείται με ασφάλεια και ακρίβεια μέσα από τη μύτη προς το σφηνοϋπερώιο γάγγλιο στο βάθος της ρινικής κοιλότητας. Η διαδικασία πραγματοποιείται με τον ασθενή σε καθιστή θέση και γίνεται με τοπική αναισθησία. Με τη βοήθεια του καθετήρα και μέσω μιας σύρριγας που είναι προσαρμοσμένη σε αυτόν χορηγείται η ουσία που θα απομονώσει το γάγγλιο. Οι παρενέργειες είναι ελάχιστες και μπορεί να περιλαμβάνουν δυσάρεστη γεύση  που αποφεύγεται με χρήση καραμέλας κατά τη διαδικασία. Ίσως επίσης ναυτία και τάση για εμετό, που αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα σκευάσματα.

Από την Τριανταφυλλιά Δήμου, MD, Therapia Specialists, Pain and Personal Care Unit

 

Πηγή: https://www.shape.gr/