Τι είναι ο αποκλεισμός ή καταστροφή σπλαγχνικών νέυρων;

Με τον όρο «αποκλεισμός ή καταστροφή σπλαγχνικών νέυρων» αναφερόμαστε στην προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της λειτουργίας των σπλαγχνικών νεύρων, δηλαδή των νεύρων που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά επώδυνων ερεθισμάτων από τα εσωτερικά όργανα του σώματος, όπως το πάγκρεας, το στομάχι, οι νεφροί, η χοληδόχος κύστη προς τον εγκέφαλο. Συνεπώς, η διακοπή της λειτουργίας τους έχει σαν συνέπεια την εξάλειψη του πόνου που οφείλεται στην παθολογία των οργάνων αυτών.

Πότε ενδείκνυται η εφαρμογή του αποκλεισμός ή καταστροφή σπλαγχνικών νέυρων;

Η τεχνική του αποκλεισμού ή της καταστροφής σπλαγχνικών νεύρων εφαρμόζεται κυρίως σε ασθενείς με κακοήθη νόσο των οργάνων αυτών, δηλαδή στον καρκινικό πόνο.

Πώς γίνεται ο αποκλεισμός ή καταστροφή σπλαγχνικών νέυρων;

Υπάρχουν τρεις μέθοδοι:

Μέθοδος 1η

Έγχυση τοπικού αναισθητικού

Ο ασθενής τοποθετείται σε πρηνή θέση και, αφού εφαρμοστεί τοπική αναισθησία και αντισηψία της περιοχής από όπου διέρχονται τα σπλαγχνικά νεύρα (περίπου στη μέση της ράχης και συγκεκριμένα στο ύψος του 11ου θωρακικού σπονδύλου) προωθείται μια βελόνα υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, ούτως ώστε ο ιατρός να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την πορεία και την τελική θέση αυτής. Στη συνέχεια εγχύεται τοπικό αναισθητικό που προκαλεί αναστολή της λειτουργίας των νεύρων αυτών, περιορισμένης, ωστόσο, διάρκειας, ανάλογα με το είδος του αναισθητικού που εγχύεται. Λόγω της περιορισμένης διάρκειας δράσης, η τεχνική αυτή εφαρμόζεται συνήθως διαγνωστικά για να διαπιστωθεί κατά πόσον ο χρόνιος πόνος οφείλεται πράγματι στην υποκείμενη νόσο και, εφόσον είναι αποτελεσματική, προτείνεται στον ασθενή μία μέθοδος με πιο μόνιμα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του προβλήματός του.

Μέθοδος 2η

Καταστροφή των σπλαγχνικών νεύρων με έγχυση αλκοόλης 95%.

Η τεχνική είναι όμοια με την έγχυση τοπικού αναισθητικού με τη διαφορά ότι στην περίπτωση αυτή εγχύεται αλκοόλη 95% σε μεγάλη ποσότητα, η δράση της οποίας διαρκεί 2-5 μήνες.

Μέθοδος 3η

Καταστροφή/απενεργοποίηση των σπλαγχνικών νεύρων με ραδιοσυχνότητα.

Θεωρείται η ασφαλέστερη τεχνική με τη μεγαλύτερη διάρκεια δράσης για την αντιμετώπιση του χρόνιου καρκινικού πόνου.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα;

Τα αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά αμέσως και ο ασθενής ανακουφίζεται από το πρόβλημά του. Η διάρκεια δράσης εξαρτάται από τη χρησιμοποιούμενη τεχνική, με τη χρήση της ραδιοσυχνότητας να θεωρείται η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη μέθοδος.

Υπάρχουν κίνδυνοι με τον αποκλεισμό ή καταστροφή σπλαχνικών νεύρων;

Στα χέρια ενός έμπειρου ιατρού και με τη βοήθεια της ακτινοσκοπικής καθοδήγησης, οι κίνδυνοι είναι ελάχιστοι και οπωσδήποτε αντιμετωπίσιμοι με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Μια από τις πιο συνήθεις επιπλοκές είναι η εμφάνιση κοιλιακού άλγους και διάρροιας λόγω αυξημένης κινητικότητας του εντέρου που, ωστόσο, διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα και υποχωρεί με φαρμακευτική αγωγή.

Θέλετε να κλείσετε το ραντεβού σας;