Πότε ενδείκνυται η ενδοαρθρική έγχυση φαρμάκου;

Η ενδοαρθρική έγχυση φαρμάκου είναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία που συστήνεται όταν η συντηρητική θεραπεία με αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα δεν έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα σε περιπτώσεις αρθρικού πόνου ή φλεγμονής, τραυματικής ή εκφυλιστικής αιτιολογίας.

Πώς γίνεται η ενδοαρθρική έγχυση φαρμάκου;

Αρχικά πραγματοποιείται τοπική αναισθησία της άρθρωσης και αντισηψία της περιοχής. Στη συνέχεια, μια βελόνα προωθείται υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, ούτως ώστε ο ιατρός να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την πορεία και την τελική της θέση. Στη συνέχεια γίνεται η έγχυση του φαρμάκου που συνήθως είναι ένα μείγμα της χρησιμοποιούμενης φαρμακευτικής ουσίας (πχ κορτιζόνης) και τοπικού αναισθητικού. Δεν απαιτείται νοσηλεία και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του μετά την έγχυση.

Το αποτέλεσμα είναι άμεσο;

Για λίγες ημέρες μετά την έγχυση ο πόνος μπορεί να συνεχιστεί, είτε στο σημείο της παρακέντησηςείτε στην άρθρωση μέχρι να μεγιστοποιηθεί η δράση του εγχυόμενου φαρμάκου. Ο πόνος αυτός είναι μικρής διάρκειας και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα καθώς και με εφαρμογή πάγου στην περιοχή.

Γιατί να κάνω ενδοαρθρική έγχυση φαρμάκου;

Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία ενός χρόνιου άλγους έχει αποτύχει, η ποιότητα ζωής του ασθενούς επηρεάζεται, ο πόνος και ο περιορισμός της κινητικότητας της άρθρωσης τον καθιστά λιγότερο λειτουργικό στην καθημερινότητά του και επηρεάζει τον ψυχισμό του.

Η ενδοαρθρική έγχυση κορτιζόνης αποτελεί, στις περιπτώσεις αυτές, την πιο ενδεδειγμένη προσέγγιση καθώς προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον πόνο λόγω της αντιφλεγμονώδους ιδιότητάς της και επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει με ασφάλεια στην καθημερινή του δραστηριότητα.