Τι είναι η ραδιοσυχνότητα;

Η εφαρμογή της ενέργειας της ραδιοσυχνότητας αναφέρεται στην εφαρμογή ενός ηλεκτρομαγνητικού κύματος συγκεκριμένης και προκαθορισμένης συχνότητας, γεγονός που προκαλεί ελεγχόμενη παραγωγή θερμότητας.

Υπάρχουν δύο είδη ραδιοσυχνότητας:

Η παραδοσιακή ραδιοσυχνότητα, όπου η θερμοκρασία που επιτυγχάνεται φτάνει τους 80-90οC και όταν επιδρά πάνω σε κάποιο νεύρο προκαλεί την καταστροφή του και άρα τη διακοπή μεταφοράς του επώδυνου ερεθίσματος προς τον εγκέφαλο, οπότε ο ασθενής παύει να αντιλαμβάνεται τον πόνο,

Η παλμική ραδιοσυχνότητα, όπου η θερμοκρασία που επιτυγχάνεται δεν ξεπερνά τους 42 οC, που δεν καταστρέφει το νεύρο αλλά έχει νευροτροποποιητική δράση, δηλαδή παρεμβαίνει και μεταβάλλει τη λειτουργία του και έτσι μειώνει την μετάδοση του επώδυνου ερεθίσματος στον εγκέφαλο και συνεπώς μειώνει την αντίληψη του πόνου.

Πότε ενδείκνυται η χρήση της ραδιοσυχνότητας;

Η εφαρμογή της ραδιοσυχνότητας είναι γνωστή από πόλλά χρόνια στην ιατρική. Ειδικότερα στην αντιμετώπιση του χρονίου πόνου βρίσκει εφαρμογή στον πόνο της μέσης ή του αυχένα, εκφυλιστικής ή τραυματικής αιτιολογίας ή και λόγω χρόνιας κακής στάσης του σώματος. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται στον πόνο λόγω κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου ή νευραλγίας τριδύμου ή ακόμη και στον καρκινικό πόνο κάποιων οργάνων, όπως το πάγκρεας, το ήπαρ ή το στομάχι.

Πώς γίνεται η εφαρμογή της ραδιοσυχνότητας;

Αρχικά πραγματοποιείται τοπική αναισθησία στην περιοχή της εφαρμογής και αντισηψία αυτής.

Στη συνέχεια, μια βελόνα εισάγεται στο επιθυμητό σημείο και προωθείται υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, ούτως ώστε ο ιατρός να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την πορεία και την τελική της θέση. Αφού φτάσει στην επιθυμητή θέση, προωθείται μέσα από τη βελόνα ένα πολύ μικρό ηλεκτρόδιο που είναι συνδεδεμένο με τη γεννήτρια παραγωγής ραδιοσυχνότητας. Χορηγείται και πάλι ποσότητα τοπικού αναισθητικού και ακολουθεί η θέρμανση της περιοχής μέσω της ραδιοσυχνότητας για λίγα λεπτά.

Η διαδικασία εφαρμογής της ραδιοσυχνότητας είναι επώδυνη;

Η διαδικασία δεν είναι επώδυνη για τον ασθενή καθώς έχει προηγηθεί τοπική αναισθησία.

Χρειάζεται επαναληπτική θεραπεία;

Εφόσον διαπιστωθεί ικανοποιητικό αποτέλεσμα, η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί και άλλες φορές.

Η εξέλιξη στις ραδιοσυχνότητες: Η μέθοδος Cool RF

Τι προσφέρει:

Η νέα μη επεμβατική μέθοδος Cool RF με υπερήχους καταπολεμά τον πόνο της μέσης και βελτιώνει σε μικρό χρονικό διάστημα την κινητικότητα.

Η οσφυαλγία, δηλαδή ο πόνος της μέσης που συχνά αντανακλά στους γλουτούς ή συνοδεύεται από ισχιαλγία, αποτελεί πολύ συχνό πρόβλημα υγείας του γενικού πληθυσμού. Σύμφωνα με μελέτες, το 65- 80% του πληθυσμού θα παρουσιάσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο οσφυαλγίας στη ζωή του. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στη συντηρητική αγωγή. Εφόσον ο πόνος οφείλεται στην εκφύλιση των σπονδυλικών αρθρώσεων, αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης είναι η διαδερμική νευρόλυση με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων. Πολλές σύγχρονες μελέτες υποστηρίζουν τη μείωση ή εξαφάνιση της οσφυαλγίας μετά από θερμική νευρόλυση με ραδιοσυχνότητες (Radofrequency Ablation – RFA) των μικρών αισθητικών νεύρων που βρίσκονται κοντά στις σπονδυλικές αρθρώσεις. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με στόχο την καταστροφή νευρικών κυττάρων μέσω της εφαρμογής ηλεκτρικού πεδίου πάνω σε κάποιον ιστό με επακόλουθο την ανακούφιση του πόνου του ασθενούς.

Πώς εφαρμόζεται:

Πρόκειται για μία ειδική τεχνική νευρόλυσης με ραδιοσυχνότητες που έχει χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας. Το ηλεκτρόδιο που δημιουργεί το συνεχές ηλεκτρικό πεδίο διατηρεί χαμηλή θερμοκρασία. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζει μεγαλύτερη περιοχή εφαρμογής της θεραπείας, γεγονός που αυξάνει την ακρίβεια και μειώνει τον κίνδυνο βλάβης των παρακείμενων ιστών. Στην Cool- RF, ενώ θερμαίνεται ο νευρικός ιστός, νερό κυκλοφορεί μέσω της συσκευής, δημιουργώντας μια περιοχή θεραπείας μεγαλύτερη από την παραδοσιακή θεραπεία νευρόλυσης με ραδιοσυχνότητες. Παράλληλα, η ενέργεια που παρέχουν οι ραδιοσυχνότητες στοχεύει στα νεύρα που προκαλούν πόνο, προστατεύοντας την υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας και την καταστροφή των γειτονικών ιστών.

Τα πλεονεκτήματα:

Η συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδος προσφέρει γρήγορη εφαρμογή, είναι μη επεμβατική και δεν απαιτεί γενική αναισθησία. Ο χρόνος αποκατάστασης είναι μικρός, υπάρχει σαφής μείωση ή και υποχώρηση του πόνου, βελτίωση της κινητικότητας και μικρότερη ανάγκη χρήσης αναλγητικών φαρμάκων. Πολλοί ασθενείς παρατηρούν βελτίωση της συμπτωματολογίας μόλις μέσα σε μία εβδομάδα από την εφαρμογή της μεθόδου.