Τι είναι η ραδιοσυχνότητα;

Η εφαρμογή της ενέργειας της ραδιοσυχνότητας αναφέρεται στην εφαρμογή ενός ηλεκτρομαγνητικού κύματος συγκεκριμένης και προκαθορισμένης συχνότητας, γεγονός που προκαλεί ελεγχόμενη παραγωγή θερμότητας.

Υπάρχουν δύο είδη ραδιοσυχνότητας:

Η παραδοσιακή ραδιοσυχνότητα, όπου η θερμοκρασία που επιτυγχάνεται φτάνει τους 80-90οC και όταν επιδρά πάνω σε κάποιο νεύρο προκαλεί την καταστροφή του και άρα τη διακοπή μεταφοράς του επώδυνου ερεθίσματος προς τον εγκέφαλο, οπότε ο ασθενής παύει να αντιλαμβάνεται τον πόνο,

Η παλμική ραδιοσυχνότητα, όπου η θερμοκρασία που επιτυγχάνεται δεν ξεπερνά τους 42 οC, που δεν καταστρέφει το νεύρο αλλά έχει νευροτροποποιητική δράση, δηλαδή παρεμβαίνει και μεταβάλλει τη λειτουργία του και έτσι μειώνει την μετάδοση του επώδυνου ερεθίσματος στον εγκέφαλο και συνεπώς μειώνει την αντίληψη του πόνου.

Πότε ενδείκνυται η χρήση της ραδιοσυχνότητας;

Η εφαρμογή της ραδιοσυχνότητας είναι γνωστή από πόλλά χρόνια στην ιατρική. Ειδικότερα στην αντιμετώπιση του χρονίου πόνου βρίσκει εφαρμογή στον πόνο της μέσης ή του αυχένα, εκφυλιστικής ή τραυματικής αιτιολογίας ή και λόγω χρόνιας κακής στάσης του σώματος. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται στον πόνο λόγω κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου ή νευραλγίας τριδύμου ή ακόμη και στον καρκινικό πόνο κάποιων οργάνων, όπως το πάγκρεας, το ήπαρ ή το στομάχι.

Πώς γίνεται η εφαρμογή της ραδιοσυχνότητας;

Αρχικά πραγματοποιείται τοπική αναισθησία στην περιοχή της εφαρμογής και αντισηψία αυτής.

Στη συνέχεια, μια βελόνα εισάγεται στο επιθυμητό σημείο και προωθείται υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, ούτως ώστε ο ιατρός να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την πορεία και την τελική της θέση. Αφού φτάσει στην επιθυμητή θέση, προωθείται μέσα από τη βελόνα ένα πολύ μικρό ηλεκτρόδιο που είναι συνδεδεμένο με τη γεννήτρια παραγωγής ραδιοσυχνότητας. Χορηγείται και πάλι ποσότητα τοπικού αναισθητικού και ακολουθεί η θέρμανση της περιοχής μέσω της ραδιοσυχνότητας για λίγα λεπτά.

Η διαδικασία εφαρμογής της ραδιοσυχνότητας είναι επώδυνη;

Η διαδικασία δεν είναι επώδυνη για τον ασθενή καθώς έχει προηγηθεί τοπική αναισθησία.

Χρειάζεται επαναληπτική θεραπεία;

Εφόσον διαπιστωθεί ικανοποιητικό αποτέλεσμα, η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί και άλλες φορές.