Τι είναι το biofeedback - βιοανάδραση;

Η τεχνική biofeedback είναι περισσότερο μία διαδικασία εκπαίδευσης παρά θεραπεία με τη στενή έννοια του όρου στην οποία ο ασθενής συμμετέχει ενεργά.

Το biofeedback σας διδάσκει πώς να ελέγχετε τις αυτόματες και ασυνείδητες λειτουργίες του σώματός σας, όπως τον ρυθμό αναπνοής, τον καρδιακό ρυθμό, τις μυϊκές συσπάσεις, την εφίδρωση, την πίεση του αίματος και πολλές άλλες, ώστε να είστε σε θέση να βελτιώσετε την σωματική σας ή την ψυχολογική σας κατάσταση, να μειώσετε το άγχος σας και να ανακουφίσετε τον χρόνιο πόνο.

Για παράδειγμα, η βιοανάδραση μπορεί να εντοπίσει μυϊκές συσπάσεις που προκαλούν πονοκεφάλους. Μέσω της βιοανάδρασης, μαθαίνετε πώς να κάνετε σκόπιμες σωματικές αλλαγές, όπως χαλάρωση των συγκεκριμένων μυών, για να μειώσετε τον πόνο σας. Ο απώτερος στόχος είναι να μάθετε να χρησιμοποιείτε αυτές τις τεχνικές μόνοι σας, ώστε να μπορείτε να ανακουφίζετε τα συμπτώματα εκτός ιατρείου, στο σπίτι.

Πώς γίνεται το biofeedback - βιοανάδραση;

Η βιοανάδραση απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και δουλειά στο σπίτι. Πριν την έναρξη των συνεδριών, ο θεραπευτής θα σας πάρει αναλυτικό ιατρικό ιστορικό, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής αγωγής και άλλων θεραπειών στις οποίες υποβάλλεστε. Θα συζητήσει μαζί σας τα συμπτώματα, τις προσδοκίες σας και θα σας εξηγήσει τι μπορεί να κάνει το biofeedback για εσάς.

Στη συνέχεια θα καθίσετε αναπαυτικά και ο θεραπευτής θα επικολλήσει στο σώμα σας ηλεκτρόδια που καταλήγουν σε αισθητήρες, εξηγώντας σας τι θα μετρήσει ο κάθε αισθητήρας. Οι θέσεις επικόλλησης των ηλεκτροδίων εξαρτώνται από το νόσημα. Για παράδειγμα, για μυϊκούς σπασμούς, μπορεί τα ηλεκτρόδια να συνδεθούν με τους μυς στο κεφάλι, το λαιμό ή αλλού.

Τα ηλεκτρόδια δεν προκαλούν πόνο ή οποιαδήποτε άλλη ενόχληση, απλώς καταγράφουν τα σήματα που εκπέμπει το σώμα σας και τα προβάλλουν ως οπτικό ή ηχητικό σήμα σε μία οθόνη. Κάθε αλλαγή στην εκπομπή αυτών των σημάτων από το σώμα σας, π.χ. αλλαγή στην ένταση του πονοκεφάλου, εμφανίζεται ως αλλαγή του οπτικού ή του ηχητικού μοτίβου σε μια οθόνη που έχετε μπροστά σας και έτσι ενημερώνεστε ότι έχει συμβεί η αλλαγή κάποιας αυτόματης λειτουργίας στο σώμα σας.

Σταδιακά, καθοδηγούμενοι από τον θεραπευτή σας, μαθαίνετε πώς να παίρνετε εσείς τον έλεγχο των αυτόματων λειτουργιών του σώματός σας και να αλλάζετε το σήμα που αυτό εκπέμπει.

Μια συνεδρία βιοανάδρασης διαρκεί 30 έως 60 λεπτά, ενώ ο αριθμός των συνεδριών και η συχνότητα καθορίζονται από την κατάστασή σας και από το πόσο γρήγορα μαθαίνετε να ελέγχετε τις ασυνείδητες αυτόματες λειτουργίες σας.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η μέθοδος biofeedback και γιατί να την επιλέξετε;

Το biofeedback είναι μία μέθοδος που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος νοσημάτων όπως το άσθμα, προβλήματα του πεπτικού, ακράτεια ούρων, δυσλειτουργίες του εντέρου, στρες, κατάθλιψη, σύνδρομο Raynaud, υπέρταση.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον πόνο, έρευνες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου λόγω αρθρίτιδας, οσφυαλγίας, αυχεναλγίας, ημικρανίας, καφαλαλγίας τάσεως και ινομυαλγίας.

Στα σημαντικά της πλεονεκτήματα ότι είναι μέθοδος μη επεμβατική, ότι ενδέχεται να μειώσει την ανάγκη πρόσληψης φαρμακευτικής αγωγής ή να ενισχύσει τα οφέλη της και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα σε περίπτωση εγκυμοσύνης εκεί που μπαίνει όριο στη λήψη φαρμάκων.