Στο παρελθόν, για τη διάγνωση της ινομυαλγίας, γινόταν έλεγχος των 18 σημείων ιδιαίτερης ευαισθησίας (tender points) στο σώμα.
Οι νεώτερες κατευθυντήριες οδηγίες δεν απαιτούν τη συγκεκριμένη εξέταση, αν και ο πόνος στα 11 από τα 18 σημεία ευαισθησίας οδηγεί προς τη διάγνωση της συγκεκριμένης νόσου. Το σημαντικότερο κριτήριο είναι ο έλεγχος του ιστορικού του πάσχοντος για πόνο που διαρκεί για περισσότερο από 3 μήνες χωρίς άλλη αιτιολογία.
Για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διάχυτο μυοσκελετικό πόνο πραγματοποιούνται εργαστηριακές εξετάσεις, μεταξύ των οποίων η γενική αίματος, η Τ.Κ.Ε, ο ρευματολογικός έλεγχος (ρευματοειδής παράγοντας, αντιπυρηνικά αντισώματα) και ο έλεγχος θυρεοειδούς.
Ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την ινομυαλγία, η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, σε συνδυασμό με φυσιοθεραπεία, άσκηση, εναλλακτικές θεραπείες και ψυχολογική υποστήριξη, μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ του ασθενούς σε πολλά επίπεδα.
Πιο αναλυτικά, η προτεινόμενη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας περιλαμβάνει αντιεπιληπτικά, αντικαταθλιπτικά και αναλγητικά φάρμακα. Η χρήση ναρκωτικών φαρμάκων δεν προτείνεται, διότι μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει τον πόνο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Ταυτόχρονα, η φυσιοθεραπεία θα βελτιώσει τη δύναμη και την αντοχή του πάσχοντος ενώ σημαντικά είναι τα οφέλη της ήπιας αερόβιας άσκησης, και δη της κολύμβησης και εναλλακτικών θεραπειών όπως ο βελονισμός και η οζονοθεραπεία. Ειδικά για την οζονοθεραπεία, αξίζει να αναφερθεί ότι σε πρόσφατη έρευνα (2019) σε μεγάλο δείγμα ασθενών, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση (> 50% των συμπτωμάτων της νόσου) στο 70% των ασθενών και μάλιστα με σχεδόν ανύπαρκτες παρενέργειες. Επί του παρόντος, η οζονοθεραπεία φαίνεται ότι είναι από τις πολύ καλές εναλλακτικές για ασθενείς με ινομυαλγία που δεν βλέπουν βελτίωση από άλλες διαθέσιμες θεραπείες.
Τέλος, ο χρόνιος πόνος μπορεί να επηρεάσει σταδιακά και την ψυχική μας υγεία, γεννώντας αισθήματα κούρασης, θυμού ή απογοήτευσης, καθώς αλλάζει δραματικά την ποιότητα της ζωής μας. Ενδέχεται, λοιπόν, κατά καιρούς να είναι αναγκαία η ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς οι οποίοι θα βοηθήσουν τους ασθενείς να διαχειριστούν τα αρνητικά τους συναισθήματα και να τοποθετήσουν τα πράγματα σε νέα προοπτική.