Τι είναι η ινομυαλγία και πού οφείλεται;

Η ινομυαλγία είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από χρόνιο, διάχυτο μυοσκελετικό πόνο σε συνδυασμό με προβλήματα ύπνου, μνήμης και διάθεσης.

Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη, ενοχοποιούνται όμως για την εμφάνισή της, και πιθανότατα συνδυαστικά, παράγοντες όπως η γενετική προδιάθεση (κληρονομικότητα), κάποιες λοιμώξεις και το στρες, ενώ φαίνεται ότι προτιμάει τις γυναίκες σε ποσοστό 80%-90%.

Η ινομυαλγία μπορεί να συνυπάρχει με άλλες παθήσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης, η δυσλειτουργία κροταφογναθικής άρθρωσης και οι ημικρανίες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Τα συμπτώματα αρχίζουν κάποιες φορές μετά από έναν τραυματισμό, χειρουργική επέμβαση, ή λοίμωξη ή συσσωρεύονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, χωρίς να υπάρχει κάποιο συμβάν ενεργοποίησης. Μεταξύ των συμπτωμάτων, παρατηρούνται τα εξής:

  • Διάχυτος πόνος. Ο πόνος που σχετίζεται με την ινομυαλγία συχνά περιγράφεται ως ένας διάχυτος, σταθερός πόνος που διαρκεί πάνω από ένα τρίμηνο.
  • Αίσθημα κόπωσης. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ινομυαλγία κάνουν κακό ύπνο και συχνά ξυπνούν κουρασμένοι, παρόλο που έχουν κοιμηθεί για αρκετές ώρες.
  • Αδυναμία συγκέντρωσης. Η έλλειψη διαύγειας δυσχεραίνει εξαιρετικά τη  διεκπεραίωση πνευματικής εργασίας από την πλευρά του πάσχοντος.
  • Ο πόνος και η κούραση που σχετίζονται με την ινομυαλγία, όπως και η έλλειψη ικανότητας του ασθενούς να λειτουργήσει στις καθημερινές του δραστηριότητες μπορούν σταδιακά να προκαλέσουν άγχος και κατάθλιψη.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ινομυαλγίας;

Στο παρελθόν, για τη διάγνωση της ινομυαλγίας, γινόταν έλεγχος των 18 σημείων ιδιαίτερης ευαισθησίας (tender points) στο σώμα.
Οι νεώτερες κατευθυντήριες οδηγίες δεν απαιτούν τη συγκεκριμένη εξέταση, αν και ο πόνος στα 11 από τα 18 σημεία ευαισθησίας οδηγεί προς τη διάγνωση της συγκεκριμένης νόσου. Το σημαντικότερο κριτήριο είναι ο έλεγχος του ιστορικού του πάσχοντος για πόνο που διαρκεί για περισσότερο από 3 μήνες χωρίς άλλη αιτιολογία.

Για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διάχυτο μυοσκελετικό πόνο πραγματοποιούνται εργαστηριακές εξετάσεις, μεταξύ των οποίων η γενική αίματος, η Τ.Κ.Ε, ο ρευματολογικός έλεγχος (ρευματοειδής παράγοντας, αντιπυρηνικά αντισώματα) και ο έλεγχος θυρεοειδούς.

Πώς αντιμετωπίζεται η ινομυαλγία;

Ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την ινομυαλγία, η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, σε συνδυασμό με φυσιοθεραπεία, άσκηση, εναλλακτικές θεραπείες και ψυχολογική υποστήριξη, μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ του ασθενούς σε πολλά επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, η προτεινόμενη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας περιλαμβάνει αντιεπιληπτικά, αντικαταθλιπτικά και αναλγητικά φάρμακα. Η χρήση ναρκωτικών φαρμάκων δεν προτείνεται, διότι μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει τον πόνο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα, η φυσιοθεραπεία θα βελτιώσει τη δύναμη και την αντοχή του πάσχοντος ενώ σημαντικά είναι τα οφέλη της ήπιας αερόβιας άσκησης, και δη της κολύμβησης και εναλλακτικών θεραπειών όπως ο βελονισμός και η οζονοθεραπεία. Ειδικά για την οζονοθεραπεία, αξίζει να αναφερθεί ότι σε πρόσφατη έρευνα (2019) σε μεγάλο δείγμα ασθενών, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση (> 50% των συμπτωμάτων της νόσου) στο 70% των ασθενών και μάλιστα με σχεδόν ανύπαρκτες παρενέργειες. Επί του παρόντος, η οζονοθεραπεία φαίνεται ότι είναι από τις πολύ καλές εναλλακτικές για ασθενείς με ινομυαλγία που δεν βλέπουν βελτίωση από άλλες διαθέσιμες θεραπείες.

Τέλος, ο χρόνιος πόνος μπορεί να επηρεάσει σταδιακά και την ψυχική μας υγεία, γεννώντας αισθήματα κούρασης, θυμού ή απογοήτευσης, καθώς αλλάζει δραματικά την ποιότητα της ζωής μας. Ενδέχεται, λοιπόν, κατά καιρούς να είναι αναγκαία η ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς οι οποίοι θα βοηθήσουν τους ασθενείς να διαχειριστούν τα αρνητικά τους συναισθήματα και να τοποθετήσουν τα πράγματα σε νέα προοπτική.

Εσείς και η ινομυαλγία… στο σπίτι.

Υπάρχουν πράγματα που, στην περίπτωση της ινομυαλγίας, μπορεί να λειτουργήσουν πολύ βοηθητικά εκτός Ιατρείου. Δείτε αν μπορείτε να ακολουθήσετε όλα ή κάποια από αυτά:

  • Να κοιμάστε επαρκώς και να προσπαθείτε να έχετε συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου καθημερινά.
  • Ακολουθήστε ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης. Στην αρχή, ενδέχεται η άσκηση να αυξήσει τον πόνο. Αλλά η σταδιακή και τακτική άσκηση με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας, έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή ύφεση των συμπτωμάτων. Δοκιμάστε κολύμβηση ή aqua aerobics!
  • Βελτιώστε τις διατροφικές σας συνήθειες. Μειώστε την καφεΐνη και αρχίστε να τρώτε πιο υγιεινά!
  • Βάλτε πρόγραμμα! Μην πιέζετε τον εαυτό σας τις «καλές» μέρες, επειδή νοιώθετε καλύτερα, κάνοντας περισσότερα απ’ ότι συνήθως θα κάνατε, αλλά ούτε να τον χαϊδεύετε τις «δύσκολες» μέρες κάνοντας λιγότερα.
  • Κρατήστε επαφή με τους φίλους σας, μην ξεχνάτε την κοινωνική σας ζωή!