Tennis elbow, Golfer elbow

Ο έντονος πόνος στην εξωτερική ή εσωτερική πλευρά του αγκώνα, αν δεν είναι αποτέλεσμα πρόσφατου τραυματισμού, μπορεί να σημαίνει ότι πάσχετε από επικονδυλίτιδα, δηλαδή από φλεγμονή στους τένοντες της περιοχής, οι οποίοι έχουν καταπονηθεί ή και τραυματιστεί. Οι τένοντες συνδέουν τους μύες με τα οστά, έτσι όταν μια επαναλαμβανόμενη ή έντονη κίνηση καταπονεί τους μύες του πήχη, προκαλείται αντίστοιχα κόπωση και πόνος και στους συνδεδεμένους τένοντες.

Η έξω επικονδυλίτιδα (πόνος στην εξωτερική πλευρά) συνήθως αναφέρεται ως tennis elbow, ενώ η έσω επικονδυλίτιδα (πόνος στην εσωτερική πλευρά) αναφέρεται ως golfer elbow, καθώς αυτές παρατηρούνται συχνά στους παίκτες των αντίστοιχων αθλημάτων. Εντούτοις, υποψήφιος είναι οποιοσδήποτε κάνει μια επαναλαμβανόμενη χειρωνακτική εργασία που ενεργοποιεί τους μύες του πήχη, όπως κάρφωμα, βίδωμα, βάψιμο κ.α.

Συμπτώματα & Διάγνωση

Η επικονδυλίτιδα εξελίσσεται σταδιακά και τα συμπτώματα εντείνονται με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να παρατηρήσετε:

  • Πόνο και ευαισθησία στο εξωτερικό ή εσωτερικό μέρος του αγκώνα
  • Σφίξιμο και συχνά πόνο των μυών του πήχη
  • Δυσκολία στο σφίξιμο της γροθιάς ή την πλήρη έκταση του αγκώνα
  • Πρωινή δυσκαμψία στις κινήσεις του αγκώνα και του καρπού

Ο πόνος μπορεί να είναι πιο έντονος όταν πιέζετε γύρω από τον αγκώνα, ή όταν κάνετε με τα χέρια σας κινήσεις όπως να σφίξετε ή να βιδώσετε κάτι, μια χειραψία ή ακόμα και το κράτημα ενός φλιτζανιού.

Η διάγνωση είναι εύκολη, με τη λήψη του ιστορικού σας και με ψηλάφηση από τον γιατρό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθούν απεικονιστικές εξετάσεις.

Πως θεραπεύεται η επικονδυλίτιδα;

Σε πρώτη φάση προτείνεται συντηρητική θεραπεία, με ξεκούραση, διακοπή ή αλλαγή των κινήσεων που προκαλούν το πρόβλημα, εφαρμογή επιαγκωνίδας ή νάρθηκα, μασάζ και αναλγητικές αντιφλεγμονώδεις αλοιφές.

Σε ορισμένες πιο επώδυνες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν τοπικές ενέσεις κορτιζόνης, ακινητοποίηση του χεριού με γύψο για κάποιο διάστημα, κινησιοθεραπεία ή φυσιοθεραπεία.

Οι παραπάνω συντηρητικές αγωγές είναι αρκετά αποτελεσματικές και η επικονδυλίτιδα μπορεί να θεραπευτεί σε 6 – 12 μήνες, εάν όμως αυτό δε συμβεί ή εάν η πάθηση ξαναεμφανιστεί, συνήθως προτείνεται η χειρουργική επέμβαση, κατά τη διάρκεια της οποίας αφαιρούνται οι τραυματισμένοι ιστοί.

Μπορώ να αποφύγω το χειρουργείο;

Καθώς η επικονδυλίτιδα προκαλείται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις της καθημερινότητάς σας, είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή, μετά από αρκετές υποτροπές, να αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο του χειρουργείου.

Εντούτοις, υπάρχουν εναλλακτικές, λιγότερο επεμβατικές θεραπείες πριν καταλήξετε στο χειρουργικό τραπέζι!

Θεραπεία με ραδιοσυχνότητες

Ο πόνος ουσιαστικά είναι ένα σήμα που μεταφέρεται στον εγκέφαλο από την πάσχουσα περιοχή μέσω ειδικών νεύρων. Η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες αδρανοποιεί τα νεύρα αυτά με την εφαρμογή θερμότητας, η οποία προκαλείται από ένα ηλεκτρόδιο που είναι συνδεδεμένο με τη γεννήτρια παραγωγής ραδιοσυχνότητας. Το ηλεκτρόδιο εισάγεται στην περιοχή μέσω μιας ειδικής βελόνας, η οποία παρακολουθείται ακτινοσκοπικά, ώστε ο γιατρός να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την πορεία και την ακριβή θέση της.

Υπάρχουν δύο είδη ραδιοσυχνότητας:

  • η παραδοσιακή ραδιοσυχνότητα, με θερμοκρασία 80ο C – 90ο C, η οποία καταστρέφει το νεύρο και άρα διακόπτεται η μεταφορά του επώδυνου ερεθίσματος προς τον εγκέφαλο, οπότε ο πόνος παύει να είναι αντιληπτός
  • η παλμική ραδιοσυχνότητα, με θερμοκρασία μέχρι 42ο C, η οποία δεν καταστρέφει το νεύρο αλλά παρεμβαίνει και μεταβάλλει τη λειτουργία του, μειώνοντας την ένταση του επώδυνου ερεθίσματος προς τον εγκέφαλο και άρα μειώνοντας τον αντιλαμβανόμενο πόνο.

Η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες είναι ανώδυνη, καθώς πραγματοποιείται μετά από τοπική αναισθησία, και ελάχιστα επεμβατική, βοηθώντας σας να επιστρέψετε στις καθημερινές δραστηριότητες άμεσα και χωρίς ισχυρές φαρμακευτικές αγωγές.

Η θεραπεία αυτή αποτελεί ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ των συντηρητικών μεθόδων που αναφέρθηκαν και της χειρουργικής επέμβασης που είναι η τελευταία λύση. Για το λόγο αυτό, τις τελευταίες δεκαετίες έχει διαδοθεί παγκοσμίως και προτιμάται τόσο από θεραπευτές όσο και από ασθενείς, και ειδικά από το χώρο του αθλητισμού, όπου συναντάμε συχνά επώδυνες παθήσεις και τραυματισμούς.

Στο ιατρείο μας εφαρμόζουμε τη θεραπεία με ραδιοσυχνότητες βάσει των διεθνών ιατρικών και εργαστηριακών προτύπων, αφού συζητήσουμε μαζί σας και καταλήξουμε μαζί ότι αυτή είναι η πλέον κατάλληλη για την περίπτωσή σας θεραπεία.

Το ξέρατε ότι…

  • Ενώ η έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow) επηρεάζει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών;
  • Οι άνθρωποι που η εργασία τους απαιτεί επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως οι υδραυλικοί, οι ξυλουργοί, οι ζωγράφοι, οι μάγειρες, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow);
  • Η εκτέλεση επαναλαμβανόμενης δραστηριότητας τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά στην εμφάνιση έσω επικονδυλίτιδας (golfer elbow);