Ο Πόνος και το Ιατρείο Πόνου

O πόνος αποτελεί σημαντικό μέρος του αμυντικού συστήματος του ανθρώπινου σώματος που οδηγεί:

 • σε αντανακλαστική απομάκρυνση από το επώδυνο ερέθισμα που τον προκαλεί
 • σε προστασία του προσβεβλημένου οργάνου ή μέλους μέχρι την επούλωσή του
 • στην αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.
Ο πόνος, λοιπόν, το δυσάρεστο και οδυνηρό αυτό αίσθημα που προκαλείται από κάποια δυσλειτουργία του ανθρώπινου σώματος, είτε λόγω τραυματισμού είτε υποκείμενου νοσήματος, αποτελεί στην πραγματικότητα ένα μηχανισμό προστασίας.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι άνθρωποι που γεννιούνται με συγγενή αναισθησία στον πόνο έχουν και μικρό προσδόκιμο επιβίωσης.
Συνήθως, το αίσθημα του πόνου υποχωρεί γρήγορα όταν το επώδυνο ερέθισμα παύει να υπάρχει και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επούλωσης του ιστού που προσεβλήθη, αλλά σε μερικές περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να επιμένει, και τότε μιλάμε για χρόνιο πόνο.
Τέτοια είδη πόνου είναι ο νευροπαθητικός πόνος, ο πόνος των ρευματικών παθήσεων, οι ιδιοπαθείς πόνοι και βέβαια οι καρκινικός πόνοι.
Η  μορφή του πόνου διαφέρει ανά περίπτωση και ανά ασθενή και μπορεί να περιγράφεται ως καύσος, σαν ηλεκτρική εκκένωση, σαν μαχαιριά ή σαν νυγμός βελόνας, ενώ ο σπλαγχνικός πόνος, δηλαδή ο πόνος που οφείλεται σε δυσλειτουργία κάποιου εσωτερικού οργάνου μπορεί να είναι διάχυτος και δύσκολος στο να εντοπιστεί ή και να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία ή έμετος.
Η ένταση του πόνου είναι επίσης δύσκολο να προσδιοριστεί, λόγω της υποκειμενικότητας του συναισθήματος, και για το λόγο αυτό η παρακολούθησή του γίνεται με ειδικά ερωτηματολόγια που συμπληρώνονται από τον ίδιο τον ασθενή (κλίμακα McGill).

Η Σημασία του Πόνου

Η σημασία του πόνου είναι τεράστια αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πόνος αποτελεί την πρώτη σε συχνότητα αιτία αναζήτησης ιατρικής βοήθειας, ότι αποτελεί το βασικότερο σύμπτωμα σε πολλές παθήσεις καθώς και ότι η παρουσία του επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής, την καθημερινή δραστηριότητα αλλά και την ψυχολογική ευμάρεια του ασθενούς και της οικογένειάς του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασθενείς με χρόνιο πόνο συχνά εμφανίζουν και ψυχολογικές διαταραχές, όπως είναι η κατάθλιψη, και όταν αυτός ανακουφίζεται μέσω θεραπευτικής φαρμακευτικής αγωγής ή παρεμβατικής θεραπείας, η ψυχολογική συνιστώσα υποχωρεί και η αυτοπεποίθηση του ατόμου αυξάνεται.

Η Μονάδα Φροντίδας Πόνου

Η κύρια λειτουργία της Μονάδας Φροντίδας Πόνου είναι η αντιμετώπιση του οξέως και του χρόνιου πόνου με σκοπό να ανακουφίσει τον ασθενή και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ίδιου και του περιβάλλοντός του. 
Οι ιατροί που στελεχώνουν ένα ιατρείο πόνου είναι επιστήμονες εκπαιδευμένοι στη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά παράλληλα και στην ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς που υποφέρει.

Με τα σύγχρονα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης, δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι η κατάλληλη και στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία και η αντίστοιχη παρεμβατική προσέγγιση μπορούν να αντιμετωπίσουν σε ικανοποιητικό βαθμό κάθε είδους πόνο και να ξαναδώσουν στον ασθενή τη χαμένη του αυτοπεποίθηση και τη χαρά της δραστηριότητας, της αυτονομίας και της δημιουργίας.

Σύντομο Βιογραφικό

Η Τριανταφυλλιά Δήμου γεννήθηκε στο Καρπενήσι Ευρυτανίας. Σπούδασε ιατρική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πήρε την ειδικότητα της αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και στο City Hospital στο Nottingham UK. Εξειδικεύτηκε στο Pain Management στην Αγγλία στο Queen’s Medical Center, Nottingham UK και City Hospital, UK. Το 2005 ξεκίνησε συνεργασία σε συστεγασμένο ιατρείο πόνου στην Ηλιούπολη. Παράλληλα ήταν και είναι υπεύθυνη της Κλινικής Πόνου στο Νοσοκομείο Mediterraneo στη Γλυφάδα. Συνεχίζει να είναι μέλος στον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο με  συνεργασία με διάφορα νοσοκομεία της Αγγλίας.

Είναι μέλος στις παρακάτω εταιρείες :

 • Ελληνική  Εταιρεία Αλγολογίας
 • Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία
 • International Association for the study of pain
 • British Pain Society
 • British Acupuncture Society
 • International Neuromphodulation Society
 • Μητρώο Ιατρών Κύπρου
 • British Association of Medical Hypnosis

 

Συμμετέχει σε διεθνή σεμινάρια και workshops. Συνεργάζεται με ιδιωτικά θεραπευτήρια στην Κύπρο λειτουργώντας ιατρείο πόνου.