Καθιστική εργασία

“Sitting is the new smoking”, το έχετε ακούσει ενδεχομένως. Η δουλειά γραφείου απαιτεί να περνάμε πολλές ώρες καθιστοί, κάτι για το οποίο το σώμα μας δεν είναι σχεδιασμένο, και ειδικά όταν καθόμαστε σε λάθος στάση.

Δουλεύοντας στην οθόνη του υπολογιστή με το κεφάλι τεντωμένο προς τα εμπρός, και τους ώμους γυρτούς η πίεση που ασκείται στην περιοχή είναι μεγάλη. Το αποτέλεσμα, πόνος στον αυχένα και στους ώμους που ανεβαίνει ως το κεφάλι.

Τι μπορείτε να κάνετε: Επειδή το να θυμάστε να κρατάτε σωστή στάση ενώ εργάζεστε δεν είναι πάντα εφικτό, έχετε το νου σας να σηκώνεστε και συνειδητά να επαναφέρετε το σώμα σας στη σωστή του θέση. Η ροή του αίματος βοηθά τους μυς να λειτουργούν σωστά και να μην σφίγγουν, κάτι που αποτρέπει την εμφάνιση των πονοκεφάλων .

Ανθυγιεινός αέρας

Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) το εσωτερικό περιβάλλον είναι 2 έως 5 φορές πιο τοξικό από το εξωτερικό. Ο αέρας στους κλειστούς χώρους είναι συχνά κακής ποιότητας και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Οι ρύποι στον κλιματισμό, τα τοξικά σωματίδια και τα βακτήρια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους, ζάλη και κόπωση αλλά και σε καρδιοαναπνευστικά νοσήματα ή καρκίνο.

Τι μπορείτε να κάνετε: Σηκωθείτε από τη θέση σας κάθε μία ώρα και προσπαθήστε να περπατήσετε έξω για λίγα λεπτά για να πάρετε φρέσκο αέρα.

Κακός φωτισμός

Αυτό που συμβαίνει σε ένα γραφείο με ακατάλληλο φωτισμό είναι ότι ο εγκέφαλος υπερφορτώνεται με μεγάλες ποσότητες οπτικών πληροφοριών τις οποίες δεν προλαβαίνει να επεξεργαστεί: Εκτός από την ίδια την εργασία στον υπολογιστή, η αντανάκλαση του φωτός πάνω στην οθόνη, η αντανάκλαση των λαμπτήρων στον περιβάλλοντα χώρο και το τρεμόπαιγμα των λαμπτήρων φθορίου είναι παραδείγματα κακού φωτισμού που καταλήγουν σε πονοκέφαλο ή ημικρανίες.

Το φυσικό φως είναι η καλύτερη λύση για τον φωτισμό του γραφείου. Δεν επηρεάζει μόνο το πόσο καλά μπορούμε να δούμε: ενισχύει τη διάθεσή μας, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειάς μας και συμβάλλει στη μείωση των απουσιών από την εργασία λόγω ασθενειών ή υπερβολικής κόπωσης.

Τι μπορείτε να κάνετε: Επειδή δεν έχουμε όλοι παράθυρα στο γραφείο μας, μπορείτε κάθε μισή ώρα να παίρνετε τα μάτια σας από την οθόνη και, για μισό λεπτό, να στρέφετε το βλέμμα σας κάπου μακριά.

Fast Food

Οι άνθρωποι που δουλεύουν πολλές ώρες και σπάνια έχουν το χρόνο να κάνουν διάλειμμα στο γραφείο, τρέφονται κυρίως με σνακ και «γρήγορα» φαγητά. Όμως, πολλά από αυτά περιέχουν γλουταμινικό νάτριο, ένα πρόσθετο που χρησιμοποιείται ευρέως στο επεξεργασμένο και συσκευασμένο φαγητό, και το οποίο προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και επομένως πονοκέφαλο. Επίσης, οι μεταποιημένες τροφές περιέχουν συστατικά όπως νιτρικά ή νιτρώδη και τεχνητά γλυκαντικά που αυξάνουν τη ροή του αίματος, οδηγώντας σε αύξηση της πίεσης και πονοκέφαλο.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ταπεράκι από το σπίτι με ένα γεύμα πλήρες, πλούσιο σε πρωτεΐνες και λαχανικά. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;

Άβολα παπούτσια

Φανταστείτε ότι τα πόδια στηρίζουν όλο το βάρος μας. Τα άβολα παπούτσια, όπως τα ψηλοτάκουνα, αλλάζουν την ισορροπία του σώματος και προκαλούν αυξημένη καμπύλη στην πλάτη και πίεση στους σπονδυλικούς δίσκους, με τελικό αποτέλεσμα τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, μυϊκούς σπασμούς μέχρι και χρόνιους πονοκεφάλους.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Αθλητικά παπούτσια, όσοι μπορείτε. Για τους υπόλοιπους, κομψά, άνετα, ανατομικά παπούτσια!

Όταν ο πονοκέφαλος έχει… εγκατασταθεί

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο πονοκέφαλος εμφανίζεται μόνο περιστασιακά. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιους πονοκεφάλους ή ημικρανίες και οι καθιερωμένες θεραπείες συχνά αποδεικνύονται αναποτελεσματικές ή με σημαντικές παρενέργειες. Η νέα μέθοδος με τη χρήση της συσκευής Tx 360® για τον αποκλεισμό του σφηνοϋπερώιου γαγγλίου δίνει άμεσα  και σταθερά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ημικρανίας και της κεφαλαλγίας όταν η φαρμακευτική αγωγή αποτυγχάνει.