Η χρήση των συνταγογραφούμενων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του πόνου έχει δυνητικές και κατά περίπτωση σοβαρές παρενέργειες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για χρόνια περιστατικά.

Για το λόγο αυτό προτιμάται, παράλληλα με τη λήψη συμβατικής αντιφλεγμονώδους αγωγής, η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής που έχουν κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και μπορούν να προσφέρουν μια ασφαλέστερη μακροχρόνια θεραπεία για την ανακούφιση του πόνου. Πολλά από αυτά τα σκευάσματα αναστέλλουν τις φλεγμονώδεις οδούς με παρόμοιο τρόπο όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.


Τα συμβατικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη επιλογή στην αντιμετώπιση των φλεγμονών οιασδήποτε αιτιολογίας, παρά τις κοινώς γνωστές παρενέργειές τους, μεταξύ των οποίων: σοβαρά θρομβοεμβολικά επεισόδια, έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ποσοστά που κάνουν το κάπνισμα να φαίνεται αθώα συνήθεια. Η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται ούτε στις περιπτώσεις των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων νέας γενιάς, για το λόγο αυτό οι επαγγελματίες της υγείας και οι ασθενείς στρέφονται με ταχείς ρυθμούς σε πιο φυσικές λύσεις για την ανακούφιση του πόνου.


Τα φυσικά αντιφλεγμονώδη

Τα φυτικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των φλεγμονών γίνονται όλο και πιο δημοφιλή λόγω των περιορισμένων παρενεργειών τους. Παρ ‘όλα αυτά, η χρήση τους απαιτεί γνώση της βιολογικής τους δράσης και πρέπει να υπάρχουν κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητά τους και πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές κλινικές μελέτες για τα ευεργετικά αποτελέσματα των φυσικών αντιφλεγμονωδών και είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας και δη εκείνοι που ασχολούνται με την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του χρόνιου πόνου να είναι πλήρως ενημερωμένοι ώστε να είναι σε θέση να συμβουλεύουν τους ασθενείς που λαμβάνουν διάφορα συμπληρώματα διατροφής, σε συνδυασμό ή όχι με τα συμβατικά φάρμακα.

  

Παραδείγματα φυσικών αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων αποτελούν:

  • τα Ωμέγα -3 λιπαρά οξέα: είναι από τα πιο αποτελεσματικά φυσικά αντιφλεγμονώδη για τη θεραπεία των μυϊκών προβλημάτων, της αρθρίτιδας και των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, ενώ οι χώρες που έχουν την υψηλότερη κατανάλωση ψαριών εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά νευροεκφυλιστικών παθήσεων και κατάθλιψη. Σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν τη στεατόρροια και το περιστασιακό ρέψιμο, και συνήθως, δεν ενδείκνυται η συγχορήγηση με αντιπηκτικά φάρμακα.
  • ο φλοιός λευκής ιτιάς: από τα παλαιότερα φυτικά φάρμακα για πόνο και φλεγμονή. Διάφορες τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες που συγκρίνουν φλοιό λευκής ιτιάς με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και την ασπιρίνη έδειξαν παρόμοια αποτελεσματικότητα. Η σαλικίνη που εξάγεται από τον φλοιό μετατρέπεται σε σαλικυλικό οξύ από το συκώτι και θεωρείται ότι έχει λιγότερες παρενέργειες από την ασπιρίνη. Ωστόσο, είναι δαπανηρότερο και δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά ή σε ασθενείς με πεπτικό έλκος, μη ελεγχόμενο διαβήτη, ηπατικές ή νεφρικές διαταραχές.
  • η κουρκουμίνη: είναι μια φυσική κίτρινη χρωστική που παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως χρωστικός και αρωματικός παράγοντας σε προϊόντα διατροφής. Κλινικές δοκιμές έχουν καταδείξει τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντινεοπλασματικές επιδράσεις της κουρκουμίνης. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες συμπεριλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές και, σε ακραίες περιπτώσεις, γαστρικά έλκη όταν το σκεύασμα λαμβάνεται σε πολύ υψηλές δόσεις. Επίσης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν ο ασθενής λαμβάνει αντιπηκτικά φάρμακα ή υψηλές δόσεις μη στεροειδών φαρμάκων, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συμμόρφωση με τις ιατρικές οδηγίες.
  • το πράσινο τσάι: έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, ενώ πρόσφατα αναγνωρίστηκε η αντιφλεγμονώδης δράση του στην περίπτωση της αρθρίτιδας.
  • η ρητίνη και το εκχύλισμα ρητίνης από το ιθαγενές δέντρο της Ινδίας Boswellia Serrata: έχει αντιφλεγμονώδεις, αντι-αρθριτικές και αναλγητικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στη θεραπεία εκφυλισμένων και φλεγμονωδών αρθρώσεων. Η συγκεκριμένη ουσία μειώνει τον ολικό αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στο αρθρικό υγρό και αναστέλλει την ελαστάση των λευκοκυττάρων, η οποία απελευθερώνεται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Πιθανές παρενέργειες από τη λήψη του σκευάσματος μπορεί να συμπεριλαμβάνουν δυσφορία στο στομάχι, ναυτία ή διάρροια.
  • Άλλα φυσικά αντιφλεγμονώδη: Η πυκνογενόλη για τη μείωση της αγγειακής φλεγμονής, η ρεσβερατρόλη με σημαντική αντι-μεταλλακτική, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, το νύχι της γάτας (uncaria tomentosa), βότανο του Περού, για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, της θυλακίτιδας και των εντερικών διαταραχών και η καψαϊκίνη που χρησιμοποιείται σπάνια μόνη της και γενικά αναμειγνύεται με άλλα φυσικά παρασκευάσματα για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και της μεθερπητικής νευραλγίας ή σε περιπτώσεις περιφερικής νευροπάθειες και χρόνιου μυοσκελετικού πόνου.

 

Παρόλο που τα φυτικά αντιφλεγμονώδη είναι σαφώς ασφαλέστερα από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, η λήψη τους πρέπει να γίνεται κατόπιν ιατρικής οδηγίας για το είδος, τη δοσολογία και τη διάρκεια της θεραπείας. Ο ιατρός θα σας συστήσει το κατάλληλο σκεύασμα με βάση την πάθηση, το ιστορικό σας και τη λοιπή φαρμακευτική σας αγωγή, παράγοντες που πρέπει να συναξιολογηθούν για την ασφάλειά σας και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

 

Πηγή: http://www.surgicalneurologyint.com