Τι είναι η Αρωματοθεραπεία και πώς εφαρμόζεται;

Η Αρωματοθεραπεία αποτελεί μία εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση κατά την οποία γίνεται χρήση αιθέριων ελαίων για τη βελτίωση της σωματικής και της ψυχικής υγείας του ανθρώπου. Λειτουργεί μέσω των υποδοχέων οσμής στη μύτη, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα μέσω του νευρικού συστήματος στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα.

Τα αιθέρια έλαια μπορούν είτε να εισπνευστούν άμεσα είτε να εφαρμοστούν στο δέρμα μέσω χειρομάλαξης από ειδικό θεραπευτή.

Η Αρωματοθεραπεία δεν αποτελεί από μόνη της θεραπευτική λύση, αλλά μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τη συμβατική θεραπεία στην οποία υποβάλλεται ο ασθενής.

Ποια είναι τα οφέλη της Αρωματοθεραπείας;

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η Αρωματοθεραπεία έχει θεραπευτικά οφέλη σε περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων και χρόνιου πόνου.
Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας, κεφαλαλγίας και ημικρανίας, κυκλοφορικών προβλημάτων, περιφερικής νευροπάθειας και φλεγμονών ενώ λειτουργεί βοηθητικά στην αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου και ανακουφίζει από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Επίσης, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη μείωση του στρες και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Πόσο ασφαλής είναι η Αρωματοθεραπεία;

Η Αρωματοθεραπεία είναι απόλυτα ασφαλής όταν εφαρμόζεται από εξειδικευμένους θεραπευτές. Επειδή κατά την εφαρμογή της ενδέχεται να προκληθεί αλλεργική αντίδραση, ναυτία, πονοκέφαλος ή δερματικός ερεθισμός, είναι απαραίτητη η λήψη ιατρικού ιστορικού από τον θεραπευτή σας ο οποίος θα λάβει επίσης υπ’ όψιν τη φαρμακευτική σας αγωγή και τις υπόλοιπες θεραπείες στις οποίες υποβάλλεστε.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις περιπτώσεις που ο ασθενής πάσχει από άσθμα, επιληψία, έκζεμα, ψωρίαση ή υπέρταση.