Τι είναι το όζον και πού χρησιμοποιείται

Το όζον είναι μια αλλοτροπική μορφή οξυγόνου, με χημικό τύπο O3.

Στην ιατρική χρησιμοποιείται το ιατρικό θεραπευτικό όζον, ένα μείγμα οξυγόνου και όζοντος (Ο2/Ο3), σε συγκεντρώσεις ανάλογες των παθήσεων προς αντιμετώπιση.

Πρόκειται για μία θεραπευτική μέθοδο κατά την οποία εισάγεται στον οργανισμό με διάφορες μεθόδους όζον εμπλουτισμένο με οξυγόνο, με στόχο την αφύπνιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ενίσχυση των μηχανισμών επανόρθωσης του ανθρώπινου σώματος.

Κάποιες από τις παθήσεις για τις οποίες χρησιμοποιείται ευρέως είναι η ινομυαλγία, οοστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οσφυαλγία, η ισχιαλγία, οι ημικρανίες, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ο έρπης και η κολίτιδα.

 

Όζον και κορωνοϊός SARS

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι οι ευεργετικές του ιδιότητες σε περιπτώσεις καρκίνου, AIDS και SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome).

Το όζον ενσωματώνει μοναδικές φυσικοχημικές και βιολογικές ιδιότητες που υποδεικνύουν έναν πιθανό ρόλο στη θεραπεία του SARS, είτε ως μονοθεραπεία είτε, πιο ρεαλιστικά, ως συμπλήρωμα των συνήθων θεραπευτικών αγωγών. Λόγω της πλεονάζουσας ενέργειας που περιέχεται στο μόριο του όζοντος, είναι θεωρητικά πιθανό ότι σε αντίθεση με τις διαθέσιμες σήμερα αντι-ιικές επιλογές, θα έχει αποτελεσματικότητα σε όλο το φάσμα γονότυπου και υποτύπου του SARS. Το Ο3 προκαλεί βλάβη στο ιικό καψίδιο και αναστέλλει τον αναπαραγωγικό κύκλο διακόπτοντας την επαφή του ιού προς το κύτταρο με υπεροξείδωση.

Οι ερευνητικές μελέτες για την αντι-ιική δράση του όζοντος συνεχίζονται. Σε κάθε περίπτωση, οι συνεδρίες με όζον ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στους επιθετικούς ιούς.

 

Πηγή: Ozone therapy: A clinical review – NCB https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312702/