Τροφική Δηλητηρίαση: Τι είναι και πώς εκδηλώνεται

Η τροφική δηλητηρίαση οφείλεται στην κατανάλωση μολυσμένης ή αλλοιωμένης τροφής, νερού και άλλων υγρών, στα οποία αναπτύχθηκαν βακτήρια (π.χ. σαλμονέλα, Ε. coli, λιστέρια) λόγω μη καλής συντήρησης ή ελλιπούς εφαρμογής κανόνων υγιεινής. Τα κοινά συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι ναυτία, εμετοί, διάρροιες και κοιλιακό άλγος, ενώ στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί πονοκέφαλος, αιμορραγικές κενώσεις και πυρετός. Το είδος των συμπτωμάτων, ο χρόνος εμφάνισης τους, η διάρκεια και η έντασή τους εξαρτάται από τον μικροοργανισμό που προκάλεσε την τροφική δηλητηρίαση, από την ποσότητα της τροφής που καταναλώσατε και από την γενική κατάσταση της υγείας σας.

Όμως, το πιο σοβαρό πρόβλημα της τροφικής δηλητηρίασης δεν είναι ούτε οι εμετοί, ούτε η ναυτία και οι διάρροιες. Είναι η αφυδάτωση που προκαλεί στον οργανισμό. Και ένας μη ενυδατωμένος οργανισμός δεν λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα το πρόβλημα να εντείνεται. Το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τροφικής δηλητηρίασης είναι η άμεση επανυδάτωση του οργανισμού. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό θα ήταν η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού, όμως η κατάσταση του στομαχιού στην περίπτωση της τροφικής δηλητηρίασης δεν το επιτρέπει.

Πώς αντιμετωπίζεται η τροφική δηλητηρίαση;

Η θεραπεία Food Poisoning Relief της Μονάδας Therapia Specialists προσφέρει ταχεία ανακούφιση με την έγχυση υγρών κατευθείαν στο αίμα, η οποία δεν ταλαιπωρεί περαιτέρω το στομάχι, εξασφαλίζει απορρόφηση δύο φορές πιο γρήγορα από το πόσιμο νερό και προσφέρει άμεση ενυδάτωση. Ταυτόχρονα, με την ενδοφλέβια χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, αντιμετωπίζονται συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, η τάση για εμετό, η διάρροια και η ναυτία, πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι θα το πετύχαινε μία από του στόματος αγωγή.

Για να μην καταλήξετε στο ιατρείο με τροφική δηλητηρίαση

  • Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής: πλένετε επιμελώς τα χέρια σας, τα σκεύη σας, τον πάγκο της κουζίνας σας
  • Μαγειρέψτε την τροφή σας στη σωστή θερμοκρασία
  • Ψύξτε το ευαίσθητο φαγητό
  • Μην καταναλώνετε τροφή που είναι εμφανώς αλλοιωμένη ή έχετε την υπόνοια ότι δεν έχει συντηρηθεί σωστά