Τι είναι η Υπνοθεραπεία και πώς εφαρμόζεται;

Η Ύπνωση ή Υπνοθεραπεία είναι μία εναλλακτική μορφή θεραπείας η οποία εφαρμόζεται από εξειδικευμένο θεραπευτή με τη χρήση λεκτικών επαναλήψεων και νοητικών εικόνων.

Πριν τη συνεδρία, δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Ο θεραπευτής σας θα πάρει αναλυτικό ιατρικό ιστορικό, θα σας εξηγήσει τη διαδικασία της ύπνωσης και θα ορίσετε μαζί τους θεραπευτικούς σας στόχους. Στη συνέχεια, θα σας μιλήσει με ήπιο τόνο και θα περιγράψει εικόνες που δημιουργούν μια αίσθηση χαλάρωσης και ασφάλειας.

Κατά την ύπνωση, παρόλο που νοιώθετε χαλαροί και ήρεμοι και είστε πιο ανοικτοί σε υποδείξεις, έχετε αυξημένη συγκέντρωση και δεν χάνετε τον έλεγχο της συμπεριφοράς σας.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η Υπνοθεραπεία;

Η Υπνοθεραπεία εφαρμόζεται αποτελεσματικά για τον έλεγχο του πόνου στις εξής περιπτώσεις:

  • Καρκινικός πόνος και παρενέργειες χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας
  • Πόνος λόγω εγκαυμάτων
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Κεφαλαλγία
  • Ινομυαλγία

Επίσης, η Υπνοθεραπεία ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου, στη διακοπή του καπνίσματος, στη μείωση του στρες και στην αντιμετώπιση φοβιών.

Πόσο ασφαλής είναι η Υπνοθεραπεία;

Η Υπνοθεραπεία σπανίως έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά είναι πιθανή η εμφάνιση πονοκεφάλων, ζάλης, υπνηλίας ή άγχους. Η λήψη αναλυτικού ιατρικού ιστορικού από τον θεραπευτή σας και η συναξιολόγηση άλλων θεραπειών στις οποίες υποβάλλεστε θα οδηγήσουν σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό πλάνο θεραπείας.