Μετά το BlackBerry Thumb, έναν νεολογισμό που αναφερόταν στον επαναλαμβανόμενο τραυματισμό και πόνο (Repetitive Strain Injury – RSI) του αντίχειρα από τη συχνή πίεση κουμπιών σε smartphones ή σε κινητές συσκευές, έρχεται ο όρος Text Neck (ή αλλιώς iNeck Pain) για να περιγράψει την επανειλημμένη τραυματική βλάβη και τον πόνο στον αυχένα που προκαλείται από εκτεταμένη χρήση φορητών συσκευών όπως τα κινητά τηλέφωνα ή τα τάμπλετ, καθώς ο χρήστης σκύβει για πολλή ώρα για να γράψει ή να διαβάσει μηνύματα ή για να σερφάρει στο Internet.

Σκεφτείτε ότι το ανθρώπινο κεφάλι ζυγίζει περίπου 5 κιλά, βάρος που αυξάνεται δραματικά όσο περισσότερο σκύβετε. Ενδεικτικά, στις 15˚, το βάρος που καλείται να υποστηρίξει ο αυχένας σας γίνεται 12 κιλά και στις 60˚ εκτοξεύεται στα 27! Σα να κουβαλάτε ένα παιδί 8-9 ετών στους ώμους σας για αρκετές ώρες την ημέρα, για να καταλάβετε περίπου τα μεγέθη.

Κοινά συμπτώματα που συνδέονται με τo Text Neck είναι:

  • Πόνος στον αυχένα, ψηλά στην πλάτη ή στους ώμους ο οποίος μπορεί να είναι έντονος και να εντοπίζεται σε συγκεκριμένο σημείο ή να είναι διάχυτος στην περιοχή.
  • Κλίση του κεφαλιού και των ώμων προς τα εμπρός
  • Ο λαιμός, το πάνω μέρος της πλάτης και οι ώμοι παρουσιάζουν περιορισμένη κινητικότητα.
  • Πονοκέφαλοι που τείνουν να γίνουν χρόνιοι. Οι μύες στον αυχένα συσπώνται και συχνά μεταφέρουν τον πόνο και προς το κεφάλι.

Πώς να ανακουφίσετε τον καταπονημένο σας αυχένα;

Πριν την επίσκεψή σας στον ειδικό, μπορείτε να ακολουθήσετε απλές συμβουλές:

  1. Σηκώνετε το κινητό σας ψηλά, στο ύψος των ματιών για να μην αναγκάζεστε να σκύβετε πολύ.
  2. Αφήστε λίγο το κινητό σας στην άκρη ξεκουράζοντας τους μυς της περιοχής. Αν χρειαστεί, βάλτε ακόμη και υπενθύμιση σε τακτικά χρονικά διαστήματα.
  3. Να στέκεστε ίσια: μέσα το σαγόνι, πίσω οι ώμοι.
  4. Να ασκείστε τακτικά: Μία δυνατή πλάτη κι ένας δυνατός αυχένας μπορούν να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τις επαναλαμβανόμενες πιέσεις στην περιοχή.

Εάν, ωστόσο δεν υπάρξει βελτίωση, η επίσκεψη στο Ιατρείο είναι επιβεβλημένη για σωστή διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Σε περίπτωση οξέος πόνου χορηγούνται παυσίπονα, μυοχαλαρωτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα και προτείνεται η βραχυπρόθεσμη ακινητοποίηση με μαλακό κολάρο για την υποστήριξη του αυχένα και την ανακούφιση από τον πόνο. Όταν ο πόνος αρχίζει να υποχωρεί είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται σταδιακά μέτριας έντασης ασκήσεις υπό την καθοδήγηση του φυσικοθεραπευτή. Προτείνονται επίσης χειρομάλαξη, υπέρηχοι, TENS και βελονισμός για την ανακούφιση της περιοχής. Ο βελονισμός μπορεί να έχει και προστατευτική δράση, όπως και οι εγχύσεις Ο3 στην περιοχή.

Για τον πόνο που επιμένει, ο ιατρός σας μπορεί να χορηγήσει ενέσιμα φάρμακα κορτικοστεροειδών κοντά στις ρίζες των νεύρων της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ή τοπικά αναισθητικά όπως η λιδοκαΐνη.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το Text Neck μπορεί να οδηγήσει στη φλεγμονή των μυών του τραχήλου, των συνδέσμων και των νεύρων, ακόμα και σε κήλες δίσκων με πίεση επί νευρικών ριζών ή σε μόνιμη αρθριτική βλάβη στην περιοχή, οπότε και απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της κατάστασης.