Ο πόνος, και ιδιαίτερα στη χρόνια μορφή του, επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας από τις καθημερινές μας δραστηριότητες μέχρι την ποιότητα του ύπνου μας και την ψυχολογική μας κατάσταση. Πρόκειται όμως για ένα αμφίδρομο σύστημα, επομένως κάποιες θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση του πόνου.

Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές;

  • Η ισορροπημένη υγιεινή διατροφή. Πολύ συχνά, ο χρόνιος πόνος είναι αποτέλεσμα χρόνιας φλεγμονής η οποία είναι η απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού στις τοξίνες τις οποίες προσπαθεί να αποβάλει. Με μία αυστηρή μεσογειακή ή vegan διατροφή ο πάσχων μπορεί να δει σημαντική βελτίωση στην συμπτωματολογία του πόνου του.
  • Η μείωση του στρες. Πόνος και στρες αλληλοτροφοδοτούνται: ο πόνος προκαλεί άγχος και το άγχος προκαλεί σωματικές αντιδράσεις όπως το σφίξιμο των μυών που εντείνουν τον πόνο. Πώς θα σπάσετε τον κύκλο; Κάντε μία λίστα με τα πράγματα που σας προκαλούν άγχος, στο σπίτι, τη δουλειά, τις σχέσεις σας. Για παράδειγμα, αν πάντα αγχώνεστε να ετοιμαστείτε για τη δουλειά το πρωί, δείτε αν μπορείτε να ξυπνάτε λίγη ώρα νωρίτερα για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με πιο χαλαρούς ρυθμούς και να πιείτε μία γουλιά καφέ με την ησυχία σας. Και αν μπορεί κάτι να βγει από τη λίστα σας, να βγει. Δεν πειράζει να μείνει κάτι για την επόμενη μέρα. Επίσης, μάθετε να λέτε όχι. Η τάση μας να φορτώνουμε υποχρεώσεις στον εαυτό μας για να βοηθήσουμε ή να ικανοποιήσουμε τους άλλους, συχνά μας στρεσάρει και μας εξουθενώνει, κάτι που λειτουργεί επιβαρυντικά σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου.
  • Η σωματική άσκηση. Σωματική άσκηση και πόνος πάνε μαζί; Όσο παράδοξο κι αν σας φαίνεται, η απάντηση είναι ναι. Το τάι τσι είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις οσφυαλγίας, οστεοαρθρίτιδας και ινομυαλγίας ενώ η γιόγκα αποδεικνύεται ευεργετική σε περιπτώσεις οσφυαλγίας. Η αερόβια άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, εκείνες τις χημικές ουσίες που λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα του οργανισμού. 30-45 λεπτά αερόβιας άσκησης χαμηλής έντασης (π.χ. γρήγορο περπάτημα, κολύμβηση) και ήπιες ασκήσεις ενδυνάμωσης πέντε ή έξι ημέρες την εβδομάδα, γιόγκα ή τάι τσι είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για το σώμα σας. Ωστόσο, αν είστε πάνω από 40 ετών και κάνετε καθιστική ζωή, αν πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα ή αν έχετε κάνει πρόσφατο χειρουργείο, καλύτερα να απευθυνθείτε πρώτα στους ειδικούς που θα σας καθοδηγήσουν με ασφάλεια σε ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης.
  • Η ενασχόληση με πράγματα που σας ευχαριστούν. Όταν εστιάζουμε στον πόνο, τα πράγματα δεν γίνονται ποτέ καλύτερα. Βρείτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει για να σας κρατά απασχολημένους και να παίρνει το μυαλό σας από το δυσάρεστο αυτό καθημερινό συναίσθημα.
  • Ο καλός ύπνος. Ο ίδιος ο πόνος αλλά και κάποια αναλγητικά φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου σας. Η ερώτηση είναι, πώς μπορώ να κοιμάμαι καλά αν πονάω;

Βάλτε πρόγραμμα στον ύπνο σας. Να κοιμάστε και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα.

-Αν ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα, μην πιέζετε τον εαυτό σας να ξανακοιμηθεί αν δεν μπορείτε. Καλύτερα να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να δείτε λίγο τηλεόραση ώσπου να νυστάξετε και πάλι.

Προσέξτε τι τρώτε και τι πίνετε το βράδυ. Το βαρύ φαγητό, η καφεΐνη ή το αλκοόλ μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο σας.

-Πάντα σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό σας, προγραμματίστε τη λήψη φαρμάκων την κατάλληλη ώρα της ημέρας. Δηλαδή, μην παίρνετε φάρμακα που προκαλούν υπνηλία το πρωί ή φάρμακα που προκαλούν διέγερση πριν πέσετε στο κρεβάτι σας το βράδυ.

 

Οι καθημερινές σας συνήθειες μπορούν, επομένως, να διαδραματίσουν ρόλο-κλειδί στη διαχείριση του χρόνιου πόνου. Και η καλύτερη μέρα να ξεκινήσετε είναι σήμερα!